Min profil

Toget er en klimavinner

Togturen med Go-Ahead har lave klimagassutslipp og er et godt valg for deg som vil reise klimavennlig.

Det er mange gode grunner til å velge toget. Det er enkelt og behagelig, du slipper å stampe i kø og kan bruke reisetiden til jobb eller avslapning. For stadig flere blir det også viktig at toget er et miljøvennlig transportmiddel. Når du reiser med et elektrisk tog fra Go-Ahead er utslipp av CO2 beregnet å være kun 24 gram per passasjer per kilometer. Dette etterlater et lavere karbonavtrykk enn mange andre transportalternativer kan skilte med. Det skyldes at togene er elektriske og går på «ren» norsk strøm.

 

Vi nordmenn elsker å reise. Det har vi gjort til alle tider, og det kommer vi til å fortsette med. Reisene har imidlertid sin pris; Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) står transport for 30 prosent av klimautslippene i Norge, og over halvparten kommer fra veitrafikk. Målt i 1000 tonns CO2-ekvivalenter tilsvarte dette 8786 fra veitrafikk, mens jernbane sto for kun 49 i 2017.

Klimagassutslippene må ned dersom Norge skal kunne innfri sine forpliktelser til Parisavtalen. Regjeringen har et arbeidsmål om at Norge skal klare 35-40 prosent nedgang i klimagassutslipp fra transport innen 2030 sammenlignet med 2005. For å lykkes med det står jernbanen sentralt, flere reiser må bli fossilfrie. Framtiden går på skinner, og Go-Ahead er klare for å gjøre sin innsats.

 

Sørtoget frakter passasjerer langs Sørlandsbanen, fra Oslo i øst til Stavanger i vest. Det gjør vi på en miljøvennlig måte og langs en naturskjønn strekning med mange perler underveis. Fra togvinduet kan man skimte små vann ved Vennesla, Telemarks dype skoger og vakre jordbruksområder. Landskapet er variert og mangfoldig, vel verdt å ta vare på for fremtidige generasjoner. Derfor er Go-Ahead stolte av å kunne bidra til å gjøre samfunnet litt mer bærekraftig. Vi håper mange blir med oss på reisen.

Kilder: SSB Samferdsel og miljø, 2019 og Framtiden.no

La tankene gå på skinner. Det er både trygt å godt å reise med Go-Ahead. Vi tar oss av smittevern, så du kan tenke på andre ting.

Er det lenge siden du satte deg godt til rette i et togsete med en kaffekopp i hånda og musikk på øret? Har du noen gang lent panna mot vinduet og sett landskapet gli forbi i stadig større fart? Og husker du sist du kom til en stasjon du aldri hadde hørt om før, og tenkte at her må du dra tilbake en gang?

Les mer her