Hvis du ønsker et alternativ til mineralvann og alkoholholdige drikker, synes vi du skal prøve kombucha. «Kombu-hva», sier du kanskje. Joda, den er nok ennå ny for mange, men stadig flere får sansen for drikken, som har eldgamle røtter.


–  Kombucha er en fermentert te med opphav i Asia. På 1990-tallet ble den trendy i Vesten, spesielt i Los Angeles, på Hawaii og i Australia. I dag er drikken utbredt over hele verden, og Norge er et av de landene i Europa hvor det drikkes mest kombucha per innbygger, sier Per Arne Hoppestad i Norsk Kombucha.


Da Per Arne overtok Hoppestad gård utenfor Skien fra foreldrene sine, ville han prøve noe nytt. I 2016 så firmaet Norsk Kombucha dagens lys, og i dag finner du selskapets produkter i kafeer, restauranter og matbutikker over hele landet – og på Sørtoget.


– Det er ordentlig stas at passasjerene på Sørtoget kan nyte en frisk kombucha mens de suser av gårde noen få hundre meter fra gården hvor den blir laget, smiler gründeren.


Norsk Kombucha består av økologisk svart, grønn og hvit te. Smakstilsetningene er også økologiske, og drikken inneholder kun små mengder sukker. Kombucha fra Hoppestad gård er dessuten glutenfri, og den kan trygt drikkes av veganere.


– Vi kaller kombuchaen vår «styrkedrikk»: Et framtidsrettet produkt som passer til trening og friluftsliv, som ren tørsteslukker og på matbordet, sier Per Arne.


I togkafeen finner du to varianter av kombucha:
GingerAid er en klassisk kombucha med smak av ingefær og sitron. Kombucha med smak av ingefær er den mest populære varianten internasjonalt.


Spritz BerryBubbly er en sprudlende kombucha med ekstra kullsyre og smak av bringebær og vanilje. Bringebærsmaken er veldig populær i Norge.